www.boxingcompany.fi

20.7.2011

Viikonloput kovimmat kamppailut

Tulevana lauantaina maailmalla isketään mielenkiintoisia ammattinyrkkeilyotteluita. Alla mietteeni ja ennustukseni kahdesta huippuottelusta.

Lauantai 23. heinäkuuta, USA
Amir Khan - Zab Judah, 12 erää

Nouseviin supetähtiin kuuluva Amir Khan kohtaa Las Vegasissa jo hiipuneen tähti-iskijän Zab Judahin ylemmän kevyen sarjan ottelussa.

Paidattoman uransa alussa Khan näytti luottavan liikaa ilmiömäiseen nopeuteensa, mutta viime otteluissaan Khan on ollut rennomman oloinen ja puolustanut itseään aiempaa paremmin. Miehen nopeus on yhä hämmästyttävä ja iskuissa on tehoakin.

Viime joulukuussa Khan kohtasi ensi kertaa painoluokkansa todellisiin kärkimiehiin kuuluvan ottelijan. Taistelu Marcos Maidanaa vastaan oli loistava. Khan näytti ajoittain loistavalta, mutta samalla yhä haavoittuvalta. Loistavan alun jälkeen Khan oli ottelussa pahasti sekaisin ja keskeytystappion partaalla, mutta osoitti taistelutahtonsa sinnitellessä pistevoittoon. Ilmiömäisten fyysisten ominaisuuksien ja hyvän taitotason lisäksi mieheltä löytyy siis taistelijan sydänkin.

Zab Judahin kuudesta tappiosta vain yksi on tullut ylemmässä kevyessä sarjassa ja siitä on aikaa kymmenen vuotta. Judahin viisi viime häviötä ovat tulleet sarjaa ylempänä. Viime otteluissaan Judah on palannut ylempään kevyeen sarjaan ja voittojen tielle. Judahin kukistamat Lucas Matthysse ja Kaizer Mabuza ovat kelpo ottelijoita, mutta kaukana Amir Khanin tasosta. Molempia vastaan Judahilla on ollut vaikeuksia, joten se ei lupaa tulevaa ottelua ajatellen.

Ikää Judahilla on 33 vuotta ja kovien ottelujen myötä hän on jo niin sanotusti kulunut ottelija. Erityisesti hyvin fyysiset ottelut Miguel Cottoa ja Joshua Clotteytä vastaan varmasti veivät Judahista mehuja. Vaikka Judah on esittänyt viime aikoina kelpo otteita kelpo ottelijoita vastaan, saattaa tämä hyvinkin olla Judahin viimeinen ottelu kirkkaimmalla huipputasolla. 


Nopeus oli aiemmin Judahin suurin valtti, mutta nyt hän kohtaa itseään huomattavasti nuoremman ja nopeamman Khanin. Todennäköisesti Judah ottelee hyvin puolustusvoittoisasti ja yrittää silloin tällöin saada kovan iskun sisään. Se onkin Judahin ainoa mahdollisuus. Nyrkkeilytaidossa, nopeudessa tai työmäärässä Judah ei millään tule pärjäämään Khanille. Iskutehoa Judahilla on ja Khan on ajoittain näyttänyt haavoittuvalta.

Veikkaan kuitenkin Khanin olevan ottelusta alusta asti ylivoimainen. Uskon hänen osuvan varsin helposti Judahin  ja pehmittävän hänet keskeytyskuntoon jo keskierien tienoilla. Judah ei ole tottunut ottamaan paljon iskija otteluissaan, mutta nyt uskon hänen joutuvan vastaanottamaan paljon Khanin nopeita ja teräviä iskuja.


Lauantai 23. heinäkuuta, Englanti
Dereck Chisora - Tyson Fury, 12 erää

Raskaansarjan Britannian mestaruusottelu ei tasollisesti välttämättä ole huippuluokkaa, mutta mielenkiinto ottelua kohtaan ollut ollut suurta. Eikä ihme, onhan vastakkain kaksi voittamatonta suurisuuta, joissa molemmissa saattaa olla potentiaalia maailmanhuipulle asti. Kyse ei ole vain paikallisesta herruudesta.

Kaikki 14 otteluaan voittanut Dereck Chisora voitti vuosi sittem Brittien mestaruuden tuhoamalla helposti vanhan Danny Williamsin. Kovemman näytön Chisora antoi iskiessään Euroopan tasolla kelvollisen Sam Sextonin keskeytyskuntoon yhdeksännessä erässä. Chisora on hyvä perusnyrkkeilijä, joka tekee kaiken varsin hyvin ja lyö erityisen kovaa koukkuja lähi- ja puolietäisyydeltä.

Peräti 206 senttinen ja noin 120 kiloinen Tyson Fury on vastustajaansa peräti 19 senttiä pidempi ja noin kymmenen kiloa painavampi. Viime otteluissaan Fury ei ole vakuuttanut, vaikka onkin kukistanut varsin heikkotasoiset vastustajansa. Fury lyö hienosti eri kulmista rentoja ja tehokkaita iskuja.

Toistaiseksi kovimmat taistonsa Fury on käynyt isoa John McDermottia vastaan. Miesten ensimmäisen kohtaamisen Fury voitti kyseenalaisesti pisteillä ja uusintaottelussa McDermott sai Furyn pulaan, mutta Fury käänsi rajun ottelun lopulta edukseen iskien teknisen tyrmäysvoiton yhdeksännessä erässä.

Vedonlyöntitoimistojen listoilla Chisora lähtee otteluun ennakkosuosikkina. Esimerkiksi Unibet tarjoaa Chisoran voitolle kerrointa 1.65 ja Furylle 2.25.Itse uskon kuitenkin Furyn voittoon. Hänellä näyttää ison kokoeron lisäksi olevan enemmän luontaisia lahjoja ja parempi ajoitus ja tarkkuus iskuissaan. Chisora on vaarallinen lähietäisyydellä, mutta muuten en näe miehen nyrkkeilyssä mitään erityistä.

Uskon Furyn olevan koko ottelun ajan niskan päällä ja voittavan tyrmäyksellä loppuerissä. Nähtäväksi jää miten Chisora reagoi jos hän jaa alakynteen. Aiemmin mies on muun muassa purrut vastustaansa, mutta toivottavasti tällä kertaa ottelu sujuu hyvässä urheiluhengessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lähettäkää palautetta!