www.boxingcompany.fi

31.7.2011

Suomen parhaat ammattinyrkkeilijät


Alla olen listannut järjestyksessä 20 mielestäni viime aikaisilta saavutuksiltaan parasta aktiivista suomalaista ammattinyrkkeilijää. Ammattinyrkkeilijät - sivulta löytyvät lisäksi heidän ottelulistansa, taustajoukkonsa ja huomion arvoiset voitot.


Tarkoituksenani on päivittää listaa jatkuvasti ja vaihtaa ottelijoiden listasijoituksia perustellusti heidän käymisensä otteluiden perusteella.

Listan alla annan perusteluita sijoituksista.

1. Robert Helenius
2. Edis Tatli
3. Juho Haapoja
4. Ville Piispanen
5. Niko Jokinen
6. Jussi Koivula
7. Jaakko Myllylä
8. Kai Kauramäki
9. Petter Antman
10. Eva Wahlström

11. Jarno Rosberg
12. Janne Katajisto
13. Aki Selesmaa
14. Sami Selesmaa
15. Markus Huhtala
16. Mika Joensuu
17. Tuomo Eronen
18. Jarkko Jussila
19. Timo Laine
20. Janne Forsman


Perustelut:

Robert Heleniuksen kärkipaikka on itsestäänselvyys. Vaikka Heleniuksen neljä parasta päänahkaa jätettäisiin pois laskuista jäisi listalle vielä sellaisia nimiä joiden kukistaminen jättäisi muut suomalaisammattilaisesti selvästi varjoonsa.  

Samuel Peterin, Lamon Brewsterin, Gbenga Oloukunin ja Attila Levinin lisäksi Helenius on nujertanut muun muassa Gregory Tonyn, Taras Bidenkon ja Scott Gammerin.

Kakkospaikasta taistelevat lähinnä P3 Boxingin hyvä kolmikko Edis Tatli, Juho Haapoja ja Ville Piispanen. Heidän meriittinsä ovat hyvin tasavertaisia.

EdisTatli oli kelpotasoisia Damien Martinia, Asan Yuseinovia ja kovaa brittiä Stuart Greeniä vastaan täysin ylivoimainen ja ansaitsee näin listallani erittäin niukasti ennen Haapojaa kakkospaikan, vaikka Ruddy Encornacionia vastaan Tatli joutuikin koville vuosi sitten.

Suuret saavutukset Tatlilta edelleen puuttuvat, mutta uskon että pian Tatli alkaa kukistaa jo EU-listatason miehiäkin. Encornacion käytännössä oli sellainen, vaikkei hän EU-listalla otteluaikaan ollutkaan.

Myös Juho Haapojan viimeaikaiset otteet viitaavat siihen, että mies tulee lähiakoina ottamaan voittoja aiempaa paremmista vastustajista. Haapojan viime vastus Roman Kracik oli Ruddy Encornacionia hieman heppoisampi vastus, mutta silti kelpo nyrkkeilijä, jota vastaan Haapoja ei hävinnyt erääkään.

Tämän lisäksi Haapojan meriittilistalta löytyy tekninen tyrmäysvoitto kelpo kehienkiertelijästä Mantas Tarvydaksesta ja pistevoitto Pavel Dolgovista, sekä kolmen vuoden takainen voitto jo parhaat päivänsä nähneestä Sami Elovaarasta.

Vaikka Ville Piispanen on entinen Euroopan Unionin mestari, mutta miehen voittolistalta ei löydy kuin Italian mestari Emanuele De Prophetis, jonka kukistaminen ei ole suurempi saavutus kuin Tatlin tai Haapojan parhaat saavutukset. Prophetis on kaukana Euroopan kärjestä.

Toiseksi parasta päänahkaa Piispaselta on vaikea löytää ja siksi hän jääkin listallani armottomasti neljänneksi. Prophetisin kukistamisen lisäksi Piispanen on antanut parhaat näyttönsä otteluissa Daniel Rasillaa ja Jaakko Myllylää vastaan, jotka molemmat päättyivät ratkaisemattomiin. Myös tappio-otteluissaan Piispanen on osoittanut olevansa hyvä nyrkkeilijä.

Listan viidenneksi arvostan Niko Jokisen, vaikkei miehen viimeaikaiset otteet olekaan vakuuttaneet. Jokisen puhtaasti voitolliselta listalta löytyy kuitenkin kelponyrkkeilijöitä, kuten Cliff Soukka, Jorge Silva ja Ivan Maslov.

Heistä tasoero esimerkiksi EU-listatason miehiin on iso ja Jokisen on parannettava otteitaan napatakseen todellisia saavutuksia ammattilaiskehissä.

Kuudenneksi arvostan Jussi Koivulan saavutuksia. Tamperelainen ei ole voittanut yhtä hyviä nyrkkeilijöitä kuin osa hänen perässään olevat suomalaiset, mutta Koivula on vakuuttanut kukistamalla kaikki vastustajansa täysin ongelmitta. Toivottavasti Koivulan ylivoima kehässä jatkuu myös kun vastustajat kovenevat.

Jaakko Myllylä on listallani seitsemäntenä, vaikka viimeisen puolentoista vuoden aikana "Hiljainen herrasmies" iskenyt vain yhden heppoisen voiton ja miehen lopettamisesta on liikkunut huhuja. Myllylä oli hyvin vakuuttava kukistaessaan kelpo kehien kiertelijät Mourad Sabry El Malkin ja Richard Asaren.

Lisäksihän Myllylä otteli pari vuotta sitten ratkaisemattoman Ville Piispasta vastaan. Myllylä on sen tason ottelija, että olisi todellinen sääli jos miehen ammattilaisuran hienoimmiksi saavutuksiksi jäisi El Malkin ja Asaren uloslyömiset. Potentiaalia olisi huomattavasti kovempiinkin saavutuksiin.

Euroopassa arvostetun kehien kiertelijän Kai Kauramäen listaaminen on todella hankalaa ja olen jättänyt hänet listallani varsin kauas kärjestä. Miehen listalta löytyy pari oikein hyvää voittoa, mutta myös lukuisia tappiota, joista tosin suurin osa on koville nimille.

Mariusz Zendrowskin kukistaminen Puolassa oli kovempi yksittäinen saavutus kuin yksikään listan kakkosmiehen Edis Tatlin saavutus ja Magomed Abdurakhmanovinkin lyöminen kelpo saavutus. Toisaalta Kauramäen tasosta jotain kertoo myös jotain se ettei mies vuosi sitten voittanut erääkään nuorta Marcos Naderia vastaan Saksassa. Kauramäen listan edellä olevat miehet pystyisivät lähes varmasti erävoittoihin Naderin tasoista kaveria vastaan.

Alemman raskaansarjan Suomen mestari Petter Antman ei varmastikaan ole taidoiltaan Suomen yhdeksänneksi paras ammattinyrkkeilijä, mutta parin hyvän voittonsa myötä miehen listasijoitus voisi olla korkeammallakin.

Porvoolainen on ehtinyt kukistaa Ruotsin otteluhetkellä voittamattoman Stefan Schallengruberin ja kovan veteraanin Harri Hakulisen.

Antmanin listasijoitusta mietittäessä on toki otettava huomioon niukka pistetappio Sami Selesmaalle ja ratkaisematon Alexander Dunecsia vastaan. Antmanilla on ollut tasaisia otteluita myös muita alemman tason ottelijoita vastaan, mutta kovissa paikoissa Antman on pystynyt nostamaan tasoaan ja iskemään hyviä voittoja.

Antmanin jälkeen listalla olevat iskijät eivät Sami Selesmaata lukuunottamatta varmastikaan voi sanoa kukistaneensa parempia nyrkkeilijöitä kuin Antman. Eva Wahlströmin saavutukset tosin ovat varsin lähellä. Evalla on listallaan hyvät voitot heikkolistaisista, mutta silti hyvätasoisista Kristine Shergoldista ja Nacera Baghdadista.

Raskaansarjan iskijöiden Jarno Rosbergin ja Janne Katajiston näytöt ammattilaisina ovat vielä varsin vähäisiä. Rosberg on kukistanut tappioihon hyvin tottuneita kehien kiertelijöitä ja vaarallisen, mutta raskaaseensarjaan liian pienen Tamas Polsterin.

Janne Katajiston parhaat näytöt ovat kelpo kehien kiertelijöiden Remigijus Ziausisin ja Ladislav Kovarikin kuistamiset. Rosbergin ja Katajiston vastukset ovat olleet kutakuinkin samaa tasoa, mutta Rosberg on ollut aavistuksen vakuuttavampi otteluissaan ja siksi hän oli listalla Katajiston edellä.


Aki Selesmaa on ansainnut viidennointoista sijan listallani kukistamalla kotimaiset kilpakumppaninsa Mika Joensuun ja Pertti Keidan. Joensuusta tuli pistevoitto hajaäänituomiolla ja astetta heikomman Keitan vanhempi Selesmaan veljes iski näyttävästi kanveesin kautta keskeytyskuntoon.

Sami Selesmaalla on listallaan hyvä voitto Petter Antmanista, mutta miehen listasijoitusta laskee aiemmin tullut tyrnäystappion Viron Anton Sjomkinille, joka nykyisin edustaa Caramelito Promotionsia. Vuosi sitten tullut tyrmäystappio Saksan Dustin Dirksiä vastaan ei sinänsä pitäisi Sami Selesmaan osakkeita laskea, mutta hänen esitystä Saksan kehässä ei kyllä voi kehuakaan.

Markus Huhtalan uran huhutaan päättäneen, muttei asiasta ole toistaiseksi saatu varmistusta. Tyrmäävästi iskevä Huhtala on todennäköisesti nyrkkeilijänä istasijoitustaan parempi, mutta miehen saavutukset ovat jääneet valitettavan heikoiksi. Etenkään vuonna 2009 Huhtalan paluun jälkeisistä voitoista ei kehtaa mainita ketään.

Potentiaalia Huhtalassa olisi varmasti ainakin jonkin verran parempiin saavutuksiin, vaikka hän kärsikin pistetappion kohdatessaan hyvätasoisen kehien kiertelijän Sergei Beloshapkinin puolitoistavuotta sitten.

Oululainen Mika Joensuu kukisti aikanaan kelpotasoisen Samuli Leppiahon ja hänen ura vaikutti varsin lupaavalta. Viimeisen kolmen vuoden aikana Joensuu on kuitenkin voittanut kuudesta ottelustaan vain yhden.

Toukokuussa Joensuu otteli hienosti Tanskassa Christian Bladtia vastaan, vaikka hävisikin niukasti pisteillä. Joensuun ura sai kuitenkin synkän pilven kesällä päälleen, kun hän kärsi pistetappion heikkolistaiselle Romeo Paunille kotikehässään.

Tuomo Eronen on otellut viime aikoina pirteästi, mutta vastukset ovat vielä olleet heikkotasoisia. Eronen on kuitenkin osoittanut kehittyneensä kelpo ammattilaiseksi ja miehen parhaat voitot lienevät edessäpäin.

Jonkun sortin näytöksi voidaan laskea myös pari vuotta sitten tullut niukka pistetappio vieraskehässä Ruotsin Rikard Lundbyä vastaan.

Caramelito Promotionsin Jarkko Jussila on aloittanut ammattilaisuransa kolmella voitolla kelpotasoisista kehienkiertelijöistä ja ansaitsee näin 18. sijan listallani. Timo Laine on saanut tappiollisen debyyttiottelunsa jälkeen uransa rullaamaan kolmella voitolla on sijalla 19. Janne Forsmanin ura on alkanut kahdella voitolla ja mies on listallani sijalla 20.

3 kommenttia:

  1. Olisi kiva saada tähän listaan nyt "päivitys" kun juuri oli nuo kaksi iltaa.

    VastaaPoista
  2. Kyllähän Tatlin ja Heleniuksen taitoero on valtava. Sory vaan - Tatlin eduksi. Näitä kahta ei voi samana päivänä edes verrata. Heleniuksen menestys perustuu tallin tarkkaan junailuun, jonka avulla nyrkkeilytaidoiltaan ja kunnoltaan vähäinen mies on päässyt nousemaan listoilla turhan korkealle. Tatlin tekniikka, tilanteiden hallinta ja kunto ovat kovaa tasoa ja kaveri tulee nousemaan aivan terävimpään huippuun - ellei Pekka erehdy ja laske Tatlia Italiaan maksetun kehätuomarin käsittelyyn. Näin se vain menee.

    VastaaPoista
  3. Helenius ei edes näytä urheilijalta

    VastaaPoista

Lähettäkää palautetta!